Over appels en peren

Welkom op de blog van lingeriewinkel Eva's Appel

‘Euh? Kan je daar echt een héle dag mee rondlopen? Ruikt dat niet vies? En wat met de was?’

Jullie hebben veel vragen over menstruatieslips, en dat begrijp ik, want ik had nét hetzelfde.

Toen Guy van Chantelle mij een klein jaar geleden de menstruatieslips kwam voorstellen, was mijn eerste reactie er vooral een van twijfel.

In mijn hoofd was ik zijn slips al aan het catalogiseren onder de noemer ‘geitenwollensok’. Tot hij zei dat alle vrouwen op het kantoor van Chantelle de slips aan het uittesten waren, en dat ze er allemaal laaiend enthousiast over waren. En toevallig hadden een paar klanten mij de weken voordien al om menstruatieslips gevraagd.

Dus, gaf ik het een kans. En besloot om de slips zelf uit te testen.

Dit zijn de bevindingen na een half jaar:

*Hoe werkt zo’n slip?

Menstruatieslips zien eruit als ‘gewone’ onderbroeken, -die van Chantelle zijn zelfs mooi-, maar in het kruis zitten drie laagjes. Het bovenste zorgt ervoor dat het vocht snel naar het tweede laagje gaat en zelf droog blijft. Het tweede neemt het vocht op, en het derde laagje moet ervoor zorgen dat er niets doorlekt.

Menstruatieslips hebben ook een langer kruisje dan gewone onderbroeken, zodat er niets kan lekken als je neerligt in je bed.

*Kan je daar een hele dag mee rondlopen?

Ja. Terwijl je maandverbanden of tampons toch om de paar uur moet vervangen, volstaat een slip voor een hele dag. Zonder dat dat begint te kriebelen, onveilig voelt, of vreemd begint te ruiken.

Concreet doe je dus ’s morgens een propere slip aan, en dan nog een nieuwe ’s nachts. En voor de rest moet je daar niet meer over nadenken. Vree gemakkelijk.

*Zelfs tijdens de zware dagen?

Yep. Ik gebruik niets anders meer, ook tijdens die ambetante eerste dagen. Ik ben natuurlijk maar één vrouw. Maar ik vermoed dat mijn menstruatie redelijk mainstream verloopt 🙂

*Zitten die slips comfortabel?

Zeker, ze sluiten wel iets nauwer aan rond de billen dan gewone slips omdat ze natuurlijk niet mogen verschuiven. Het kruis is wat dikker dan bij een normale slip, doordat er verschillende absorberende laagjes inzitten. Maar het is veel dunner dan een maandverband. En de toplaag bestaat uit katoen, wat een aangenaam gevoel geeft, en niet kan irriteren.

Ik heb al vanalles gebruikt in mijn leven. Maandverbanden vind ik irritant als het warm is, en ze zorgen voor veel afval. Bij tampons ben ik nooit helemaal gerust. En ik heb ook een periode menstruatiecups gebruikt. Maar dat vind ik toch alleen echt handig wanneer je thuis naar toilet kan, met een lavabo dichtbij…

De slips vind ik dus by far de gemakkelijkste oplossing.

*Wat met de was?

Je kan die slips gewoon op 30 graden wassen in de machine. En je steekt ze best niet in de droogkast.

*Ik heb gelezen dat er PFAS gebruikt worden om de slips te maken, klopt dat?

Een tijdje geleden zijn er in de media artikels verschenen waaruit bleek dat sommige menstruatieslips toxische stoffen bevatten. Daarbij zou het vooral gaan om de goedkopere spelers op de markt. Door het groeiende succes van menstruatie-ondergoed liggen er nu ook slips in de rekken van goedkope kledingketens.

De slips van Chantelle die wij verkopen hebben het Europese Oeko-Tex label, wat wil zeggen dat ze voldoen aan de duidelijke en strenge regels voor textiel voor menselijk gebruik, opgelegd door de Europese Unie. Ze zijn dus volstrekt veilig om te dragen.

Is er dan écht geen nadeel aan het dragen van menstruatieslips?

Jawel, je moet op tijd je was doen, zodat je niet zonder valt 🙂

En het is wel even een investering. Een menstruatieslip van Chantelle kost tussen 28 en 39 euro, afhankelijk van het model. En je hebt er wel een paar nodig als je niet elke dag wilt wassen.

Maar maandverband en tampons kosten ook veel geld, én ze veroorzaken veel afval. Bovendien gaan de slips jaren mee als je ze goed verzorgt.

Ik wil alvast niets anders meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: