Over appels en peren

Welkom op de blog van lingeriewinkel Eva's Appel

gent dampoortstraat marieke eva's appel winkel interieur

Sinds februari ben ik mijn eigen baas. En dat maakt me best gelukkig. Foto jula

Sinds ik een eigen zaak heb, krijg ik voortdurend mensen over de vloer die mij vertellen dat ze heel graag ook hun hart willen volgen en voor een eigen project gaan. Maar in één adem vertellen ze er ook bij waarom ze het niét doen. Want er zijn de kinderen, en het huis, en dat fantastische vakantiegeld…

En dat snap ik heel goed. Ook ik heb jááááren nodig gehad om de ideeën die in mijn kop rijpten om te zetten naar een concreet plan. (Hoe dat uiteindelijk gelukt is, lees je hier)

Ik ken dus als geen ander de pro’s en contra’s die door je hoofd spelen als je droomt van een eigen zaak. En wees gerust, dat er in jouw hoofd duust keer meer contra’s zijn, dat is normaal. Ze noemen dat ANGST.

En die angst moet je de kop indrukken, en wel direct. Want ik geef jou vijf super goede redenen om ervoor te gaan!

   1. Geen bazen of collega’s die het beter weten

In mijn zevenjarige carrière als journalist heb ik een heel belangrijke les geleerd: ik ben niet zo goed met bazen. Een idee echt niet zo goed vinden, maar het toch moeten doen omdat je baas het zegt. En dan nog liefst met de glimlach. Ghlmmm. ‘Pokerface, waar is die pokerface?’ Neen, echt niets voor mij.

Na een dik half jaar zelfstandige zijn, kan ik dan ook formeel bevestigen: geen bazen hebben, is de max.

Geen collega’s hebben daarentegen, is dubbel. Natuurlijk bestaan er ambetante collega’s. Maar als er een hele dag niemand in gans Gent beslist om een beha te komen kopen omdat het zonneke zo schoon schijnt op de Blaarmeersen, dan dróóm ik van collega’s. Om koffie mee te drinken, en te babbelen over de snelle koerier, die weer zo snel zat te wezen toen hij die doos Chantellekes kwam leveren. Oh, DAN mis ik mijn collega’s.

   2. Als je een goed idee hebt, kan je er meteen aan beginnen

Je weet het zeker, dat idee dat vannacht door je hoofd schoot, is top! Zelfvoldaan fiets je naar het werk, klaar om jouw collega’s en baas hun mond te zien openvallen om zoveel vindingrijkheid.

‘Mja, misschien.’ Qua lauwigheid kan het lauwe antwoord van je baas wel tellen. ‘Misschien als je wat rondbelt, en jij tien cases kan vinden die de trend bevestigen, en die moeten op foto willen….doe er mij volgende week nog eens aan denken…’

Voor mensen die zot worden van We moeten er nog eens over nadenken. We zullen het voorleggen op de vergadering. Als we de andere afdelingen op één lijn krijgen… is ondernemen dé max.

Want je denkt iets, en je kan het meteen doen. Blog beginnen? Awel, je koopt je een theme op WordPress. Niet content van de service van een leverancier? Je doet geen zaken meer met die leverancier. Kleur van uw bureau beu? Pak u een verfborstel.

Simple comme bonjour.

   3. Je kan je werk volledig indelen zoals je zelf wilt

Niets zo erg voor nachtmensen dan ’s ochtends op hun best moeten zijn. En omgekeerd geldt wellicht ook, al heb ik daar weinig tot geen ervaring mee.

Ik ben dan ook zeer blij dat ik mag kiezen wanneer ik top wil presteren. Pas op, het is hier niet helemaal vrijheid, blijheid. Ik heb een winkel en dat wil zeggen dat ik hier fysiek moet zijn van 10 tot 18.30 uur. En ik ben daar ook heel strikt in. Het mag de rottigste rotdag van het hele jaar geweest zijn, mijn deur gaat geen minuut te vroeg dicht.

Maar ik bepaal wel zelf wat ik gedurende die tijd doe. Geen zin om al te beginnen? Pak u nog een koffietje, jong. Eerst dozen uitpakken, dan blogpost schrijven, en deze namiddag boekhouding doen? Wat maakt het uit, al doe je vannacht om vijf uur uw boekhouding met uw kat op uw schoot. Wie zal u straffen? Uw baas? hahahahaha

   4. Je kan alleen kwaad zijn op jezelf

Dat is een belangrijke voor mensen met een licht neurotische perfectionistische kant. Oh ja, ik kijk nu naar mijzelf.

Als je iemand bent die graag heeft dat de dingen lopen zoals jij wilt dat ze lopen, en een beetje prikkelbaar wordt als de dingen beslissen om toch efkes anders te lopen. DAN is het tof dat je alleen jezelf hebt om ambetant op te zijn.

   5. De kick

Als je om je heen kijkt, en denkt, Tiens, een gouden kooi. Hoe ben ik daar in godsnaam in beland? Of als je dringend nood hebt aan wat actie, een kick die je hele leven een beetje overhoop haalt. Ja, dan is een eigen zaak starten minder pijnlijk dan je lief buitengooien.

Een zaak starten, geeft zeer zeker een kick: De kleur van je muren, je bedrijfslogo, je vakantiegeld, de grootte van je pensioen, alles hangt vanaf nu van jezelf af. Voel je het al kriebelen?

Maar, doe het niet alléén voor de kick. Ga dan liever koorddansen of zo. Dat is veiliger.

 

Praktische noot: Wil je je plannen concreet maken, schrijf je dan zeker in voor Go4business van Unizo. Zij helpen je bij het schrijven van een ondernemingsplan en financieel plan. Echt top, en het kost niet veel. Met dank aan de overheid. Ah, die goeie oude overheid.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: