Over appels en peren

Welkom op de blog van lingeriewinkel Eva's Appel

cropped-ikke.jpg

En de A-, B-, C-, D-, F-, G- en H-cup evenmin.

Het overkomt me zowat dagelijks, dat ik klanten opmeet en hen een beha in de juiste maat geef, waarop ze me verontwaardigd aankijken. ‘Wààààààt? Ik? een E-cup? Ik heb helemaal geen E-cup. Ik heb nooit een E-cup gehad, en ik wil ook er helemaal geen. Een D misschien, met moeite. Maar een E-cup?! Ge zijt gij zot zeker.’

Nu, dat laatste zeggen ze er meestal niet bij. Maar ze denken het wel. Dat zie ik aan hun blik.

Dus voor die semi-verontwaardigde klanten, die denken dat ik hen grotere tieten wil aansmeren, wil ik eens iets duidelijk uitleggen: Dé E-cup bestaat niet. Net zo min als dé A-, B-, C-, D-, F-, G- en H-cup. Integendeel zelfs, een E kan perfect dezelfde grootte van cup hebben als een C.

Huh? Echt waar, ik maak je geen blazen wijs. Luister.

Om de juiste maat te bepalen in lingerie is namelijk niet alleen de letter van belang. Het cijfer is minstens even belangrijk. En het is de combinatie van het cijfer en de letter, die een maat bepalen.

Neem nu bijvoorbeeld twee beha’s met een letter C. Een vrouw met een Europese maat 85C heeft een pak grotere borsten dan iemand met een 70C. En iemand met een 75B heeft exact even grote borsten als het meisje met een 70C, alleen is die van de 75B haar rugomtrek iets breder. Mevrouw met de 85C heeft dan weer even grote borsten als een dame met een 75E. Maar mevrouw 75E haar bovenlichaam is wellicht slanker gebouwd dan dat van mevrouw 85C.

Kan je nog volgen?

Om de juiste behamaat te bepalen heb je namelijk twee omtrekmaten nodig. 1. De omtrekmaat gemeten vlak onder je boezem. 2. De omtrekmaat gemeten op het ruimste punt van je borsten.

Gemeten bij mezelf geeft dat bijvoorbeeld: 1. 80 centimeter 2. 100 centimeter.

Het cijfer in je behamaat wordt bepaald door de omtrekmaat onder je borst. Bij mij is dat dus 80, en de letter in je behamaat wordt bepaald door het verschil tussen de twee omtrekken die je gemeten hebt. Je moet die twee getallen van elkaar aftrekken (bij mij is dat dus 100-80=20) Dat verschil bepaalt de letter waaronder je valt. Die kan je gemakkelijk in een tabel opzoeken. Bijvoorbeeld hier. Zelf val ik in letter E, mijn behamaat is dus 80E. (*)

Nu je weet dat de letter bepaald wordt door het verschil van de omtrek gemeten bovenop de borsten en die gemeten onder de boezem, is het ook niet moeilijk om je voor te stellen dat iemand met een hele smalle taille al snel in een grote letter valt. Zo komt iemand met een omtrek onder de borst van 65 centimeter en een omtrek op de borst van 90 centimeter al snel uit in een letter G.

Veel jonge vrouwen vandaag zijn heel smal, maar hebben wel (door de vrouwelijke hormonen in het water en zo) een stevige boezem. Daardoor verkoop ik heel vaak beha’s in maten 65 of 70 E, F, of G. Je kan je wel voorstellen dat een meisje van 16 jaar die een F- of een G-cup krijgt voorgeschoteld niet meteen een vreugdedansje maakt. Toch is het belangrijk om daar vrede mee te nemen, want alleen een beha die de juiste maat heeft, kan voldoende steun geven.

Hoe komt het nu dat veel vrouwen jarenlang geloofd hebben dat ze een D-cup hadden, terwijl dat in werkelijkheid bijvoorbeeld een E blijkt te zijn? Veel vrouwen kopen de omtrek van hun beha’s te ruim. Zo zien we vaak dat iemand een omtrek heeft van bijvoorbeeld 70 centimeter, maar dat die al jaren beha’s draagt in 75D. Die vrouw is eigenlijk veel beter af met een 70E. 75D en 70E zijn zogenaamde ‘zustermaten’. Hun cups zijn exact even groot, maar de 70E valt 5 centimeter strakker op de rug dan de 75D. Aangezien zowat alle steun van je beha uit het rugpand komt (zoals je hier kan lezen), is het belangrijk dat je je omtrek strak genoeg neemt. En dat je dus vrede neemt met een grotere letter. Het zijn ook máár cijfers en letters he. Is het niet Zaki?

(*)Nu moet je wel een beetje opletten met die standaardtabellen, omdat een behamaat ook mee bepaald wordt door de vorm van je boezem. Zo worden borsten met ouder worden, en kindjes krijgen, etc., vaak iets breder van vorm. Daardoor moet je soms naar een grotere maat gaan. Maar daarvoor bestaan er dus lingeriespeciaalzaken he, om je daarbij te helpen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: