Over appels en peren

Welkom op de blog van lingeriewinkel Eva's Appel

unizo roadshow

credit: Unizo

Unizo heeft me eind oktober uitgenodigd om een van hun sprekers te zijn op hun Startersroadshow, een beurs waar mensen die dromen van hun eigen zaak nuttige tips and tricks kunnen sprokkelen.

Jullie moeten weten dat spreken voor een grote groep mensen echt niet mijn favoriete bezigheid is -ik was één van die kinders wiens stem al oversloeg bij het houden van een simpele spreekbeurt. Maar als zo’n vraag komt, kan je die onmogelijk negeren natuurlijk. Omdat het keigoede reclame is voor Eva’s Appel, maar vooral omdat ik nog geen twee jaar geleden zelf volop op zoek was naar verhalen en tips uit het leven gegrepen van de beginnende ondernemer. Vandaar dat ik mijn tips ook graag hier eens deel.

1. Pak uw telefoon en bel met ondernemers in uw branche

Ik zie mijzelf nog zitten met mijn tas thee, vastbesloten om eens aan mijn financieel plan te beginnen schrijven. Wie mijn doelgroep was, wist ik. Waar die mensen zo ongeveer woonden, of veel passeerden, ook. Maar hoeveel beha’s ik aan die doelgroep zou verkopen, per dag, per maand en per jaar. Pffffffffff, geen flauw idee. Braaf de tips volgend van instanties die het konden weten, had ik alle mogelijke statistiekjes van de Gentse bevolking opgevraagd. Maar ookal weet je hoeveel vrouwen er rondlopen in Gent binnen de leeftijds- en inkomenscategorie van jouw doelgroep, dan nog is het behoorlijk moeilijk om te ramen welke omzet je in je eerste jaar kan verwachten. Dus volgde ik mijn oude reflex van toen ik nog journalist was, en pakte mijn telefoon. Ik belde met lingeriemadammen die al heel lang, of net heel kort bezig waren, en ik legde hen de streefcijfers voor die ik moest behalen, met de vraag of die realistisch waren. Ik vroeg hen de kleren van het lijf. En amaai, dat heeft me zoveel meer geleerd dan statistiekjes. Dus, als je het niet meer weet, durf dan raad te vragen aan concullega’s. Niet die van om de hoek natuurlijk, maar die van een paar steden verder. Alle ondernemers zijn zelf ooit gestart en ze weten nog verdomd goed hoe spannend en onzeker dat was. Dus de meesten zullen je me plezier helpen.

2. Netwerk!

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Hoe spannend en leuk het leven als zelfstandige ook is, het kan bij momenten ook verdomd eenzaam zijn. Zeker als je de enige werknemer in je eigen bedrijf bent, en het een kalmere periode is. Zorg er dus voor dat je een netwerk hebt waarop je kan terugvallen als je het even niet meer weet en je graag eens wilt zagen (of een succes vieren natuurlijk) met mensen die weten hoe het voelt. Stel je voor bij de andere handelaars uit je buurt, schrijf je in bij een handelaarsvereniging, engageer je voor de organisatie van de braderie,…, en koop zelf zoveel mogelijk lokaal. Dat zal je geen windeieren leggen, geloof me.

3. Maak van een gigantische berg, een overzichtelijk stappenplan

Als je een zaak aan het oprichten bent, kom je wellicht ooit op het punt waarop je denkt dat je hoofd gaat ontploffen. Bij mij kwam dat moment zo’n 2,5 maanden voor de opening. Ik wilde collectie aankopen, maar ik had nog geen BTW-nummer, en op de dienst van de BTW wilden ze me dat nog niet geven, omdat het ‘te vroeg’ was. Uh? Ik moest collectie inkopen omdat ik anders geen gerief in mij winkel zou hebben, en een pand huren, omdat ik anders überhaupt geen winkel zou hebben, maar ik wist nog niet of ik mijn lening zou krijgen… Ik moest bepalen hoe ik mijn winkel zou inrichten, hoeveel budget ik aan wat zou geven, hoeveel beha’s ik zou aankopen, en in in welke maten, en mijn statuut zweefde intussen tussen dat van werknemer, langdurig zieke, en zelfstandige, en niemand die goed wist hoe ik dat juist moest regelen, zonder in mijn eigen vel te snijden… Ik keek op tegen een berg werk die zo gigantisch leek dat ik er ’s nacht van wakker werd, omdat ik dacht dat ik er nooit zou overgeraken. Tot we een groot blad op onze koelkast plakten en daarop alle dingen noteerden (zowel grote als kleine) die nog geregeld moesten worden voor de opening. Deel dat gigantische werk op in deeltaken die je rangschikt volgens urgentie, en zorg ervoor dat je elke dag iets kan afvinken, hoe klein ook. Dat werkt stimulerend.

4. Zorg voor een goede work-life balance

Ok, dit klinkt als een lol als je een zaak aan het opstarten bent, en het gevoel hebt dat een dag zowat 24 uur te weinig telt. Maar echt waar, het is super belangrijk. Als je in de opstart van je project zit, ben je daar zo door geobsedeerd, dat je niet kan stoppen met werken. Maar daardoor verwaarloos je niet alleen de mensen die je het liefste zien, op den duur zit je met je neus zo dicht op je zaak dat je de dingen niet meer helder ziet. Eens iets ontspannends doen zorgt er niet alleen voor dat je weer een fris hoofd hebt, je ziet de dingen ook weer meer vanop een afstand, wat goede inzichten en ideeën kan opleveren.

5. Laat je goed begeleiden

Hét fundament van een starter is een goed uitgebouwd businessplan. Vooral het financiële luik is niet simpel om uit te werken. Zelf heb ik mij daarvoor laten begeleiden bij Go4business van Unizo. En dat was zowat de beste beslissing ooit. Kort uitgelegd moet je in dat traject bekijken hoeveel geld je nodig hebt om je zaak op te starten, hoeveel je zelf nodig hebt om van te leven, en hoeveel omzet je moet draaien om die kosten te dekken. Op basis daarvan wordt er gekeken of je plannen al dan niet haalbaar zijn. Die oefening maken, zorgt ervoor dat je met een nuchtere en realistische blik naar je plannen kijkt. Plus, het feit dat je businessplan binnen het half jaar moet afgewerkt zijn, zorgt voor een stok achter de deur voor mensen die anders wat last hebben van uitstelgedrag (moi :)) Echt een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: